пʼятниця, 14 грудня 2018 р.

Юні туристи-краєзнавці


       З жовтня 2018 року на базі нашої школи працює гурток «Юні туристи-краєзнавці». Гурток організовано за ініціативи Покровської селищної ради на виробничій базі комунального закладу позашкільної освіти «Виробничо-творчий центр дітей та юнацтва».
Основними завданнями гуртка є формування здорового способу життя, фізичне загартуванню вихованців, зміцнення їх здоров’я, самоствердження, вихованню лідерських якостей. Водночас невід’ємним завданням є вивчення історії рідного краю, витоки національної культури, свого родоводу, ознайомлення з пам’ятками природи.


Під час занять у дітей виховується почуття патріотизму, любові до Батьківщини, поваги до історичних, культурних та природних пам’яток рідної землі. Під час занять гуртківці навчаються долати природні та штучні перешкоди, орієнтуватися на місцевості, організовувати бівуак та побут в польових умовах, надавати долікарську допомогу, обслуговувати та ремонтувати наявне туристичне спорядження.
          Немале значення надається формуванню у вихованців високих моральних якостей, самодисципліни, вміння визначати мету та досягати її, працювати в колективі, аналізувати власні дії та дії товаришів.
          За короткий час, що пройшов з початку роботи гуртка, діти брали участь в одноденних походах до лісних масивів Покровщини, гирла річки Гайчур, на берегах якої у 2010 року створено ландшафтний заказник місцевого значення «Річка Гайчур». Ми першими з покровчан побачили сніг на так званих Вершинських горах (Вершина — ландшафтний заказник місцевого значення, розташований на відвалах кар'єру в межах Вершинської ділянки Просянського родовища первинних каолінів, що був відпрацьований ще в 1976 році, неподалік хутора Вершина та смт Просяна). До речі це найвища точка Дніпропетровської області – 211 метрів над рівнем моря.
         Під час цих походів учні отримували базові пізнання (навички) з туризму, вчились самостійно варити на багатті смачні «походні» борщі та каші, вивчали історію рідного краю.
         До відкриття туристичного сезону 2019 року нам потрібно ще багато чому навчитись, щоб з першим весняним сонечком дати старт багатоденним походам стежинами рідного краю та реалізувати головну мету – похід у справжні гори.


Немає коментарів:

Дописати коментар